Nico Hülkenberg tavaly év végén csapatot váltott, és a Force Indiától a Sauberhez szerződött. Jól tette?

hulk.jpgHülkenberg az idei Sauberben

Nem régen olyan híreket lehetett olvasni a médiában, hogy állítólag ő maga nyilatkozta, hogy hibát követett el a csapatváltással(persze burkoltan).Valószínüleg a keserűség beszélt belőle a sok gyenge futam miatt. Ha a két csapat idei teljesítményét vesszük alapul, akkor egyértelmű a válasz, tényleg rosszul döntött. A Force India 5. az összetett pontversenyben, addig a Sauber csak a 8.-dik, mindössze 5. megszerzett ponttal. A futamokon nyújtott kép is ezt bizonyítja. Ameddig a Sauber folyamatosan azért küzd, hogy legalább egyetlen egységet begyűjtsön, addig a másik gárda folyamatosan pontszerző helyeken versenyzik, néha még a dobogó sem tűnik túlságosan távoli célnak.

Tavaly ennek teljesen az ellentétét láttuk. A Sauberes versenyzők több dobogót is begyűjtöttek,és a futamgyőzelem sem állt messze tőlük, a Force India pedig csak az utolsó futamra volt elég gyors ahhoz, hogy kiugróan teljesítsen. Hülkenberget nyílván a sok dobogós teljesítmény győzte meg. Akkori csapattársa Paul Di Resta is kifejtette véleményét a dologgal kapcsolatban, miszerint nem érte Hulk döntését, mert a két csapat nagyjából egy szintet képvisel, akkor meg miért hagyja el a felszállóágban lévő Force Indiát.

Egyelőre úgy fest Nico elsiette a döntést,de még messze a szezon vége ahhoz, hogy ezt végleg kijelentsük. A Sauber az idén radikálisabb megoldásokat keresett, sokkal keskenyebb oldaldobozú autót épített mint a riválisoké, aerodinamikát szem előtt tartva. Az autó mégsem lett elég gyors. Ha valaki valamiben úttörő, akkor fel kell készülnie,  hogy az elején nem megy minden simán. Jelenleg ugyanez történik a Sauberrel. Hogy pontosan mi lehet a probléma forrása, azt kívülállóként nem tudhatjuk, de azt se feledjük el, hogy nem véletlen hogy ilyen keskeny és teljesen új autót építettek. Lehetséges, hogy még nem találták meg az autó megfelelő beállítását. Ha rájönnek, hogy mi okozhatta a hibás adatokat azt kiküszöbülve sokat léphetnek előre. De a Formula 1-ben nincs "ha", ahogy más sportágakban sem.

Lehet, hogy az idei autónak lőttek,de jövőre szabályváltozások lesznek. Teljesen megkeveredhet az erősorrend. Lehetséges, hogy a Sauber sokat fog előre jönni, de az is lehet, hogy még gyengébb lesz(már ha ez egyáltalán lényeges lesz az ő szempontjából, ha esetleg csapatot váltana). Csak akkor jelenthetjük ki pontosan, hogy rosszul döntött, ha hosszú távon sem fog menni a szekér. Addig pedig nézzük, hogyan is szerepel Hülkenberg tavalyhoz képest a hátralévő futamokon.

Kép forrása: f1hírek.hu

süti beállítások módosítása