Megérkezett a Citroen!

2013.06.26. 10:46

Hivatalosan is bejelentették, hogy a Citroen belevág a WTCC-be Sebastian Loebbel.

loebcitroen120927a.jpgSebastian Loeb és a WRC Citroen

Már jó ideje felröppent a hír, hogy érkezhet egy új gyártó 2014-től a túraautó világbajnokságra a Citroen személyében. Később aztán megingott a dolog gazdasági okok miatt, de június 25.-én mégis bejelentette a francia gyár, hogy részt kíván venni 2014-től a WTCC-ben. A rally világbajnokságon elsőszámú versenyzőjük Sebastian Loeb, aki ide is elkíséri a  neves istállót, és jövőre ő is a rajtrácson fog állni Citroenjével. A WRC-ben már 9 világelsőséget szerzett, és a WTCC-t is bevenné.

A gyár érkezése egyben valószínűleg azt is jelenti, hogy a 2014-re tervezett(2015-re eredetileg, de a Citroen kedvéért egy évvel előrehozott) szabályok valamilyen szinten megvalósulnak jövőre. Ezek még nem véglegesek, de annyi biztos, hogy agresszívebb külsejű, és erősebb autók lesznek. Nem rég egyeztettek a gyártók az új szabályokat illetően, de ennek eredményéről semmilyen hír nem látott napvilágot. Jelenleg úgy fest, hogy jövőre a Honda és a Lada mellett a Citroen lesz a másik nagy gyártó a túraautó világbajnokságon.Ez azért is jó hír, mivel a Chevrolet idén vonult ki a sorozatból(bár privát csapatoknál maradtak autóik), a Citroen pedig nagyon fontos a bajnokság színvonalának a szempontjából.Minél több gyár vesz rész az indulók között, annál jobb a sorozatnak. A Honda valószínűleg egy év múlva is 3 autót fog majd csatatérre küldeni, a Lada 2-t (esetleg 3-at) és a franciák sem csak egy egységgel fognak nevezni. Hogy rajtuk kívül lesz-e másik gyártó, és ha lesz ki lesz az, azt még nem lehet tudni. A Seat korábban 2015-re ígérte az új autót, a BMW, és a Chevrolet pedig nem valószínű, hogy új technikát építene. Az is elképzelhető, hogy a régebbi gépek számára lesz majd majd valamilyen fejlesztési csomag, hogy ne maradjanak le teljesen a gyári istállók mögött. A három biztos induló már el is kezdett dolgozni 2014-es autóján annak ellenére, hogy nincsennek végleges regulák.

Nincs olyan a mezőnyben, aki ne örülne a francia gyár érkezésének. Ez azt is jelenti, hogy a rajongók álma megvalósulhat, és jövőre Michelisz Norbit Sebastian Loeb ellen láthatjuk versenyezni akár a világbajnoki címért, bár a Citroen rögtön még nem a világelsőségre fog hajtani a Hondával ellentétben. Loeb el is mondta, hogy tudja, hogy azonnal nem harcolhat az első helyekért, de kitartó lesz, és hisz abban hogy megvalósulhat a futamgyőzelem is.Az egészen biztos, hogy jövőre bármilyen szabályok is legyenek, izgalmas versenyeket láthatunk majd, ahol Michelisz komoly eséllyel pályázik majd a futamgyőzelmekre. Addig is koncentráljunk az idei évre, és szurkoljunk a magyar versenyzőnek, és a magyar csapatnak.

Kép forrása:sport365.hu

süti beállítások módosítása