14820_658405744197961_1234447135_n.jpg

Véget ért a Formula 1-es csapatok 2014-es téli tesztidőszaka. Hamarosan következik az első verseny Melbourne-ben. Nézzük mely csapatoknak és pilótáknak lehet esélyük a győzelemre a szezonnyitón szubjektív véleményem alapján.

Mindenki a gyári Mercedes csapatot mondja elsőre, a szakértők, és a pilóták is. Nyilván ennek komoly sansza van, mivel a tesztidőszakban ők tették meg a legtöbb kilómétert, és egy körön is csapatként a leggyorsabbak voltak. Habár Massa érte el a legjobb időt Bahrainban, de csak ezredekkel előzte meg Hamiltont és Rosberget. Ők próbálják a terhet hárítani magukról, csökkenteni a rájuk nehezedő nyomást, ami érthető is. Az én véleményem szerint is elől lehetnek, időmérőn biztosan, de a futamban már nem vagyok biztos. Elég, ha azt vesszük alapul, hogy tavaly is inkább az egy körös sebességük volt az erősebb.

A Williams is jó tempót diktált a télen, és szinte biztosra vehető, hogy előreléptek tavalyhoz képest. Hogy lesz-e esélyük a győzelemre, vagy akár a dobogóért harcolni, azt nem tudom, de hogy pontszerzők lesznek az idénnyitó, ha nem romlik el a gép, az biztos. Massa talán nem az a világbajnok tipus szerintem, Bottas pedig még kezdő hozzá képest, de ettől még szerepelhetnek jól.

A Force India is állítja, hogy felvehetik a versenyt a Mercédesszel, és Williamsszel, de nem érzem így. Ha sorrendet kéne alkotnom, maximum az 5. legjobb helyre pakolnám őket. De ne legyen igazam.

A Mclaren idén komolyan visszatérhet az élmezőnybe. A tapasztalat és fiatalság jó kombináció lehet, és az autó is jól muzsikált eddig. Az elős tízbe beférhetnek a versenyeken, és talán a dobogó sem tűnik elérhetetlennek.

A Ferrari valós tempójára nem derült fény eddig, maximum arra, hogy Alonsoé volt a Bahraini teszt 5. legjobb ideje 1.34:2-es körrel. Nyilatkozataikból arra lehet következtetni, hogy nem mentek kevés benzinnel, így akár titkos favoritok is lehetnek. Véleményem szerint futamon lehet sanszuk, de időmérőn nem.

A Red Bull komoly problémákkal küzdött a télen elsősorban a motor miatt, de ha azt megoldják lehet keresnivalójuk. Szinte mindenki ezen a véleményen van. Az autó kiváló lehet pár futam alatt, és akkor velük biztosan számolni kell. Newey mindig kitalál valamit.

A Toro Rosso és a Sauber sem tünt magabiztosnak a télen, és szerintem elég hátul lesznek. De majd kiderül.

Ami a kiscsapatokat illeti, a Caterham gyengén muzsiált, így őket tenném a lista aljára, míg a Marussia talán a Sauberrel, és kis bikákkal is felveheti a versenyt idén.

A teszteken a Lotus ment a legrosszabbul megbizhatóság és teljesítmény terén is, de szerintem ez a forradalmi megoldások miatt, és a Renault motor miatt van. Ha sikerül befejezni a versenyeket meglepetés érhet minket, de akár leghátra is eshetnek, ha kiderül, nem működik az asszimmetrikus autó.

A végére ne feletsük el, hogy mindegyik csapatnak komoly gondjai voltak a megbízhetósággal, így az is lehet, hogy olyan csapatok, és pilóták lesznek az élen, akikre senki nem gondol, mivel annyi kieső lesz. Remélem nem a megbízhatóság fog dönteni az erősorrendről.

Az erősorrend szerintem Melbourneben:

Mercedes

Williams

Mclaren

Ferrari

Force India

Red Bull

Toro Rosso

Sauber

Lotus

Marussia

Caterham

Fotó: xpbimages.com,Motorsportal.hu

 

süti beállítások módosítása