Mi lesz veled Mclaren?

2013.06.14. 16:44

A Mclaren-Mercedes idén messze elmarad a várakozásoktól, és a korábbi szezonok sikereitől. Mi állhat ennek hátterében?

A Mclaren F1-es csapatot Bruce Mclaren alapította meg. Első versenyzőjük maga az alapító volt.1966-ban Monte Carloban debütáltak.Hagyományos színük a narancssárga volt. Az első szezonukban 9.-ek lettek, majd 1968-ban Mclaren megnyerte a Belga nagydíjat, és ezzel a csapat sikerei elkezdődtek. Azóta 12 egyéni, és 8 konstruktőri bajnoki címet szereztek.

McLarenBruce19690801.jpgBruce Mclaren az 1969-es Mclarenben

Első világbajnoki elsőségüket Emerson Fittipaldi szerezte 1974-ben. Később olyan neves világbajnok versenyzőik voltak, mint Alain Prost, Niki Lauda, Mika Hakkinen, vagy Ayrton Senna, akinek 3-szor is sikerült a pontverseny élén zárnia a brit csapattal.

Legutóbb 2008-ban sikerült a világ tetején állni a Wokingi gárdának, amikor versenyzőjük Lewis Hamilton megnyerte a Formula 1-es egyéni világbajnoki címet Braziliában az autolsó kanyarban. Ez a siker kellett a csapatnak azok után, hogy 2007-ben a kémbotrány miatt kizárták őket az akkori összetett pontversenyből, és még 100 millió eurós pénzbüntetést is kaptak.

Jöttek a 2009-es szabályváltozások, és a csapat kissé nehezen talált rá az újabb sikerekre, de még abban az évben sikerült futamgyőzelmet szerezni a gyenge gép ellenére. 2010-ben és 2011-ben is jóval sikeresebbek voltak, de a világbajnoki címet nem sikerült elhódítani. 2011-ben Jenson  Button második lett Sebastian Vettel mögött a pontversenyben. 2012-ben egy zseniális, és brutálisan gyors betontorpedót alkottak meg a mérnökök, amivel nagyon jól kezdték a szezont, de hiába szereztek több futamgyőzelmet is, az autó nem volt elég megbízható, és Hamilton többször is az élről volt kénytelen feladni a versenyt. Ebben az évben Hamilton lett a pole király 7 rajtelsőséggel.

2013_mclaren_mp4_28_f1_race_car_05_1-0201.jpgButton és Perez a 2013-as autó előtt

Az idei szezonra sok változás történt a team életében. Élversenyzőjük Lewis Hamilton a rivális Mercedes gárdájához igazolt, akinek a helyére a kissé forrófejű Sergio Perez érkezett. Továbbá a csapat talán legfontosabb mérnöke is átszerződött Paddy Lowe személyében szintén az ezüstös gárdához. Habár tavaly rendkívül versenyképesek voltak, mégis úgy döntöttek, hogy az idei szezonra egy új autót terveznek, amely gyökeresen más, mint az elődje. Elmondásuk szerint erre azért volt szükség, mivel az előző gépet már nem lehetett volna továbbfejleszteni. Már a szezon előtti teszteken körvonalazódott, hogy nem elég gyors az új Mclaren, ami Ausztráliában be is bizonyosodott. Még a pontokért is meg kell harcolniuk. A csapat szerint ennek főleg az az oka, hogy nem egyeznek a szélcsatornás adatok a pályán mértekkel.A csapatfőnök Martin Whitmarsh elmondása szerint nem Hamilton elvesztése az oka a gyengélkedésnek.A jelenlegi pontversenyben a csapat mindössze a hatodik pozíciót foglalja el 37 egységgel.

Ami a jövőt illeti, az idei szezonban nem várhatóak sokkal jobb eredmények annak ellenére, hogy folyamatosan fejlesztik a versenygépet. A Wokingi istálló nyílván tudja, hogy az idei év majdnem kuka, és jobban teszik ha jövőre összpontosítanak. Ezt pontosan nem mondták ki, de elég valószínű. Nemrég bejelentették, hogy a Mercedest 2015-től Honda motorokra cserélik. Ez azért is érdekes, mivel a jövőre már új szabályok szerint épített autók lesznek, így egy átmeneti szezont kell kihúzniuk az ezüstnyilas motorokkal. Az sem egyértelmű, hogy ezért 2014-ben milyen lesz a kapcsolat a Mercedes és a Mclaren között, bár valószínüleg nem fogja kár érni emiatt a csapatot. Talán jövőre még nem lesznek olyannyira sikeresek mint korábban a szabályváltozások miatt, és talán 2015-ben sem, mivel az új motorokkal még össze kell majd hangolni a kocsit, de 2016-tól már várhatóak a jó eredmények. Reméljük nem sokára ismét láthatjuk a csapatot a futamgyőzelmekért harcolni.

Képek forrása:

1: commons.wikimedia.org

2: www.themotorreport.com.au

süti beállítások módosítása