Elmélkedem egy picit a témáról nézőszemmel. A cikk elsősorban saját véleményemet tükrözi a WTCC jövő évéről.

citroen-c-elysee-loeb-2014-wtcc.jpgWTCC 2014 Citroen

Még vége sincs az idei évadnak, de már bajnokot avattak Yvan Müller személyében. Idén ő megállíthatatlan volt, de ki lehet jövőre a legjobb, és melyik csapatban?

Ami a szabályokat illeti, annyi bizonyos, hogy agresszívabb külsejű autók lesznek, melyek erősebb motorral fognak rendelkezni. Ebből rögtön következik, hogy gyorsabbak lesznek mint az ideiek. Nézzük csapatokra lebontva.

Citroen: Yvan Müller és Sebastian Loeb győztes kombinációt jelenthet a Francia gárdának, de egyáltalán nem biztos hogy így lesz. Ők az egyetlenek, akik már bemutatták a 2014-es gépet, bár még nem a végleges változatot. Ha lehet hinni a pletykáknak, az új autó 5 másodperccel gyorsabb, mint a 2013-asok. Ez félelmetes szám, de nem lehet tudni, hogy a Honda vagy a Lada mennyivel lesznek jobbak az ideieknél. Talán Lopez is csatlakozik a csapathoz, vagy Kubica, akik szintén nagyon tehetségesek, és mindent ki tudnak hozni a rendelkezésükre álló technikából. A Citroen a rallyban is hihetetlen gyors volt, ami arról árulkodik, hogy ez a gyár nem vesz semmit félválról, ráadásul előnyben lehetnek, mivel hamarabb készültek el, és így többet is tesztelhetnek. Az biztos, hogy nem lesz könnyű őket legyőzni.

Honda: Idén megnyerték a csapatok bajnokságát, de úgy hogy mindössze a Lada volt az ellenfelük, így ez nem biztos, hogy reális képet mutat. Jövőre elsősorban az lehet az erősségük, hogy habár változnak a szabályok, de több tapasztalatuk lesz, mint a Citroennek. Itt is kiváló nevek vezetnek majd: Michelisz Norbi, Tarquini, Monteiro, és Bennani. Ha a motorral nem lesznek olyan gondok, mint idén, akkor lehet esélyük, hogy a legjobbak legyenek, melyet a magyar tehetség is megerősít, mivel véleménye szerint is a japán gyár gépei lesznek a mérvadóak az erősorrendet tekintve. A lényeg hogy időben készüljenek el az autókkal.

Honda_fantasy_0.jpgTalán így fog kinézni a 2014-es Honda

Lada: Az orosz gyár jövőre Huffal erősít. Ő 2012-ben világbajnok volt a WTCC-ben, így ő biztosan erősíti majd a csapatot. Thompson is vezet jövőre is. Én ennek ellenére sem hiszem, hogy nagyon jók lennének egy év múlva, mivel idén sem tudtak azok lenni a sok pénz, és rengeteg teszt ellenére sem. Bár állításuk szerint az új szabályok kedvezni fognak nekik.

Chevrolet: Már évek óta dominálnak, de jövőre nem gyári csapatként indulnak, és az idei autójukat fejlesztik tovább, ami a gyári csapatok ellen kevés lehet, de őket sosem lehet leírni. Elvesztették elsőszámú pilótájukat, ami tovább gyengíti majd őket, de azért nem árt figyelni rájuk, mert biztosan erősek lesznek így is.

Összegezvén: Szinte biztos szerintem hogy jövőre a Honda és a Citroen párharcáról fog szólni a szezon, de hogy kié lesz a jobb, gyorsabb gép, azt még nem lehet tudni. Remélhetőleg a japánoké, és akkor Michelisz Norbinak esélye nyilhat a VB címért harcolni. Legyen így!

Képek Forrása:

1. kép: europaminis.com

2.kép: wtccblog.hu

süti beállítások módosítása