Vettel a legjobb?

2013.06.25. 10:22

A napokban Adrian sutil kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi Formula 1-ben Sebastian Vettel a legjobb versenyző. Igaza van?

vettel.jpgSebastian Vettel

Sebastian Vettel címei és eredményei magáért beszélnek. Ahogy a Red Bullhoz került 2009-ben második, 2010-től pedig folyamatosan bajnok volt. Idén is vezeti a tabellát és nem sok esélyt látok arra, hogy legyőzzék. Ha csak az eredményeket vesszük számításba, akkor egyértelmű, hogy ő a legjobb. De ez nem ilyen egyszerű, több dologtól is függ.

Nagyon fontos a tehetsége mellett az, hogy az elmúlt 3 évben ő rendelkezett a legjobb versenygéppel. Akárki akármit is mond, akkor is a Red Bull volt a a leggyorsabb 2010-től napjainkig. Adrian Newey a gép tervezője, ami egyértelmű jel a sikerre. De azt se felejtsük el, hogy nem elég egy gyors autó, ahhoz megfelelően is kell teljesíteni. Anélkül nem lehet senki sem bajnok.Vettel 2010-ben, amikor folyamatosan megadta a technika magát, akkor is ki tudta hozni a maximumot a futamokból, aminek meg is lett az eredménye. 2012-ben is hasonló szituációban volt, majd 40 pontos hátrányt kellett ledolgozni Alonsoval szemben, és sikerült neki. Ezek bajnoki kvalitásokról árulkodnak.

Rajta kívül Alonsora mondják a legtöbben, hogy a legjobb. Már 2 világbajnoki címet szerzett, és többet is elszalasztott. Véleményem szerint idén sem lesz világelső, mivel ha tavaly 40 pontos előnyt el tudott veszíteni(még akkor is ha nem a Ferrari volt a legjobb autó),akkor most hátrányból sem fog tudni fordítani. Persze ne legyen igazam. Már én is unom picit ezt a sok Vettel győzelmet, jó lenne már ha valaki megállítaná a németet.

Véleményem szerint kettejükön kívül talán még Hamiltonra mondhatjuk, hogy a legjobb. Nyers egy körös sebessége szerintem a legjobb a mezőnyben, de ami miatt nem szerzett eddig mindössze csak egy világbajnoki címet, az a túlzott gumihasználata. Túl agresszíven vezet, és emiatt nem tud vigyáznia a gumikra. Persze jelenlegi autója sem segít neki ebben. Az előző futamon is ezért veszthette el biztosnak tűnő második pozícióját a futamon. 2008-on kívül legnagyobb esélye tavaly lett volna, de akkor a technika szólt közbe. Hogy mikor lesz ténylegesen esélye a világbajnoki címre, azt nem tudom, de remélem mihamarabb.

Negyediknek Raikönnen is ott van. Ő is villámgyors, és ami a legnagyobb fegyvere, az a konstans teljesítmény. Ha végre igazán jó autója lenne(a Lotus se rossz, de nem tudja felvenni a versenyt a nagy gyárakkal), akkor talán megtudná ismételni a 2007-es sikerét. Tehetsége megvan hozzá, mostmár csak egy jó autó kell, egy igazán gyors. Ő sem lesz már fiatalabb, ezért mihamarabb kellene valami. Még idén van esélye, de a csapatának komolyan össze kell szednie magát, ha nem akarnak lemaradni.

Rajtuk kívül is tele a mezőny jobbnál jobb versenyzőkkel, de nem igazán látok olyat, aki mondjuk a Red Bullban képes lenne folyamatosan a győzelmekért harcolni. Rosberg, Di Resta,Hülkenberg tűnnek a legígéretesebbnek, de ki tudja mit hoz a jövő számukra. Reménykedem, hogy 2014-től kiegyenlítődnek az erőviszonyok, és nem csak Vettelről fog szólni a bajnokság. Talán sosem látott izgalmak jöhetnek el,habár a szakértők nem erre számítanak. Addig is még az idei szezont se írjuk le.

Hogy ki a mezőny legjobb pilótája, azt csak akkor tudnánk teljesen biztosan megmondani, ha egyforma technikában ülnének,amire semmi esély nincs. Talán Raikönnen jövőre a Red Bullban megmutatja mit tud Vettel ellen. Talán.

süti beállítások módosítása